dimarts, 19 de febrer del 2013

Recorregut del riu turia

RECORREGUT  DEL  RIU  TÚRIA
El riu Túria naix als Monts Universals de Terol. Fins a la serra d'Albarrasí el riu està pur i net.

A Terol rep les aigües del riu Alfambra. Fins que arriba a Terol s'anomena Guadalaviar, després s'anomena Túria. A Villena recull les aigües del riu Camarena i després al Racó d'Ademuz (C. Valenciana) rep les aigües de l'Ebrón, Riodeva i Bohiligues. A continuació torna a eixir de la C. Valenciana per a passar per Conca on rep el riu Acros.

Al tornar a la C. Valenciana el riu s'aprofita per al regadiu. Les seues aigües abastixen més de 12 hectàrees a les comarques del Camp del Túria (zones de Llíria, Casinos i Bétera) i l'Horta de València.

A la C. Valenciana existeixen projectes de protecció de l'entorn com el Parc Natural del Túria. Ací el riu (dins de l'entorn del Parc Natural) passa per Pedralba, Cheste, Vilamarxant, Llíria, Benaguasil, Sant Antoni de Benagéber, Pobla de Vallbona,
l'Eliana, Riba-roja, Paterna, Manises, Quart de Poblet, Mislata i València. En aquest tram rep alguns afluents com el Sot o el Chera.

Finalment quan arriba a València desemboca a la platja de Pinedo, gràcies al nou llit construït després de la riuada dels anys 50, ja que abans desembocava a Natzaret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada